בית ומקום לאנשים מיוחדים, נוסד בשנת 1964 

 

   

 

על הכפר

כפר תקוה הוקם לפני יותר מ- 50 שנה, על גבעות זייד שבעמק יזרעאל, במטרה לשמש בית לחיים ומרחב תומך ומפתח עבור בוגרים עם צרכים מיוחדים, במגוון תחומים, התפתחותיים ונפשיים.

חזון הכפר - לאפשר לחברים בו לפתח חיים עצמאיים, מלאים ועשירים, ככל האפשר, תוך שילוב בחיי קהילה, מסגרת תעסוקתית וחברתית פעילה, העשרה והקניית כישורי חיים.

הכפר מציע מגוון אפשרויות מגורים, ברחבי הכפר או דיור עצמאי מלווה, בקריית טבעון הסמוכה.

כל אלה, בליווי צוות טיפול מקצועי, מסור ומיומן, המעניק תמיכה אישית. משפחות הדיירים, כמו גם הקהילה הסובבת את הכפר, סטודנטים שלומדים בו, בעלי עסקים שקבעו את מיקומם בכפר והמתנדבים הרבים, מהווים קהילה מגוונת ומעשירה עבור דיירי הכפר.

המרחב, הטבע והנופים הירוקים הנשקפים מכל פינה, מעניקים הזדמנות לתחושת רוגע, מרחב וסביבה של טבע ונוף ייחודיים.

כיום מתגוררים בכפר תקווה כ-220 דיירים מגיל 20 ועד 85. הדיור מותאם לצורכיהם ומאפשר הזדקנות במקום ופתרון למצבים סיעודיים. הדיור והתעסוקה מותאמים למעגלי החיים השונים ומאפשרים גם הזדקנות בכבוד ובסביבה מוגנת. צוות הכפר מונה יותר מ-100 עובדים ועמם כ-20 מתנדבים מהארץ ומחו”ל.

כפר תקוה הינו חברה לתועלת הציבור (חל”צ) ושלא למטרות רווח (מלכ”ר). הנהלה ציבורית נבחרת מהווה את דירקטוריון הכפר ושותפים בה נציגי משפחות הדיירים ונציגי ציבור.

 

רקע והתיישבות

קיבוץ גבעות זייד הוקם בשנת 1940 על ידי בוגרי “מקווה ישראל”, צעירים מדרום אמריקה ומשפחת זייד, ונקרא על שמו של אלכסנדר זייד. ב-1955 מנה הקיבוץ 80 חברים, אך היו לו בעיות רבות והתברר שאין בו עתיד כלכלי. קבוצה גדולה של צעירים עברה לקיבוץ אור הנר, וגבעות זייד התפרק ב-1958 וניטש.

המקום נותר פרוץ, עזוב ומוזנח, כמו רבים מהאתרים שעליהם מספר “הגלילה”. לשמחתנו נמצא לו לבסוף שימוש הולם, כשעל חורבותיו קם ב-1964 הכפר החינוכי “כפר תקווה”. את המקום יזם והקים האגרונום ד”ר זיגפריד הירש (1987-1899), איש עקשן וקשה עורף, אידיאולוג חינוכי נון-קונפורמיסטי. הוריו היו רחוקים מציונות, והוא הצטרף ללא ידיעתם לתנועת נוער יהודית ואחר כך למד חקלאות. לארץ עלה לראשונה ב-1921 עם חבריו שייסדו את “קבוצת הצבי”, אך שב לגרמניה להשלמת לימודי הדוקטורט ועלה שנית ב-1930. עם עלייתו החל ללמד בביה”ס לבנות של חנה מייזל, בביה”ס המקצועי בנהלל ובכדורי. מ-1936 ניהל את מחלקת ההתיישבות של “רסקו” ולימד במכון וולקני ברחובות, שם נישא לחנה, אלמנה שאחת מבנותיה נזקקה למסגרת חינוכית מיוחדת. הנערה הוכנסה למוסד חינוכי בקריית עמל, והירש החליט להקדיש את עצמו להקמת “כפר עבודה” למוגבלים. ב-1962 יסד אגודה בשם “תקווה”, שבה תמך בין השאר פרידריך נוטהאקר, שעמד בראש ארגון סעד נצרי-גרמני (לימים ארגון “צדקה”, שתולדותיו נחקרות בעבודת הדוקטורט שלי). ידידי ישראל בשוויץ ובגרמניה תמכו כספית וארגונית במיזם, חברת “רסקו” ערבה לו ואיחוד הקבוצות והקיבוצים בראשות סנטה יוספטל תרם את 450 הדונם ואת המבנים תמורת לירה אחת.בפברואר 1964 החל הכפר לפעול, כשהוא כולל (בניגוד להנחיות אקי”ם ומשרד הרווחה) אוכלוסיה מעורבת של בעלי מוגבלויות, המקיימים אורח חיים רגיל ככל האפשר ומקבלים הכשרה לחיי עבודה מועילים. באותה שנה התאחדה אגודת “תקווה” עם אקי”ם, וביחד הקימו חברה בשם כפר קנדי בגבעות זייד על שם ג’ון קנדי, שגם אחותו הייתה בעלת צרכים מיוחדים. ממשלת ארה”ב אף מימנה מחקר על הצלחת הכפר בשיקום ילדים באמצעות עבודה חקלאית. ב-1966 פרשה אקי”ם מן השותפות וד”ר הירש יסד חברה ציבורית שעם חבריה נמנתה גם ציפורה זייד. מתנדבים חברי “צדקה” שיפצו את הכפר, ועם הזמן הובאו מגרמניה גם טרקטור ועגלה, מחרשה ומשדדה, מסגריה ונגריה, מטבח, מכונת כביסה, כלי סניטציה ומכשירי חשמל שונים.

חינוך ותעסוקה

כחלק מהחזון שלנו בכפר תקוה, לאפשר לחברים בו חיים שלמים ומלאים, אנו דואגים להעניק להם מסגרת תעסוקתית יומיומית, קבועה ומסודרת.

ההשתלבות במעגל העבודה מקנה לחברי הכפר ערכים רבים כמו שמירה על שיגרה ולוחות זמנים, לקיחת אחריות, משמעת עצמית, ביטוי עצמי, שיתוף פעולה ועבודת צוות, הפעלת הראש והגוף, שיפור התפקוד והעצמאות ויצירת קשרים חברתיים.

תחומי התעסוקה בכפר נעים בין מגוון מקומות התעסוקה במרחבי הכפר לתעסוקה מוגנת בקהילה ובשוק החופשי.

תחומי התעסוקה מגוונים ומאפשרים השתלבות בתעסוקה יצרנית, תעסוקה יוצרת ואומנותית כמו גם השתלבות במערך השירותים של הכפר: כל חבר יכול למצוא את העיסוק אליו הוא מתחבר ואת זה המתאים לו ביותר:

  • מרכז הרכבה וגימור – עוסק בעיקר בגימור תהליכי ייצור נרות למפעל “שרגא נרות” הנמצא בשטח הכפר ועובד מול השוק המקומי והעולמי.
  • יקב טוליפ – יקב טוליפ הינו יקב בוטיק המייצר יין איכותי אשר נמכר ברחבי הארץ והעולם וזכה זה מכבר, בפרסים רבים והערכה. היקב הוקם בתוך מרחבי כפר תקווה, מתוך חזון ומטרה, לספק תעסוקה לחברים בו ולאפשר להם להתפתח ולממש את יכולתם על ידי שילובם בעבודת הייצור היומיומית. בנוסף, חברי הכפר לוקחים חלק גם באירועי היקב ושותפים גם לתהליך המכירה והשיווק.

לפרטים נוספים, בקרו באתר היקב: http://www.tulip-winery.co.il

  • פינת חי טיפולית המשלבת עבודות תחזוקה וטיפול בבעלי חיים בשילוב עבודה אישית עם היבטים טיפוליים.
  • גן ירק אורגני המעניק לדיירים חוויה של עבודה חקלאית עם למידה על תהליכי גידול ירקות.
  • טלוויזיה וקולנוע – חברי סדנת טלוויזיה וקולנוע לומדים את יסודות המקצוע ורוכשים ידע, ניסיון וחווית יצירה מעצימה ובמקביל, מתרגלים את שלמדו, מעלים רעיונות, מתחקרים, כותבים תסריטים, מביימים ומצלמים. חלק מחזון הסדנא הינו לאפשר לחברים לספר על חייהם מנקודת מבטם ולבטא את עצמם.

 

שירותי בריאות

בכפר תקוה פועל 24 שעות ביממה מערך טיפול ושיקום מקצועי על ידי צוות טיפולי המלווה את החברים באופן שוטף – כל דייר על פי רמת התמיכות לה הוא זקוק. הצוות מקבל כל חבר חדש הנקלט בכפר, בונה לו תכנית אישית ועוקב אחר ביצועה, בהתאם לצרכים השונים והמשתנים. דיירים וותיקים זוכים לריענון התוכנית האישית שלהם בהתאם לצרכיהם, גילם והמצב המשתנה של תיפקודם.

צוות הכפר כולל צוות טיפול אישי ורווחה, צוות פנאי וערב, מטפלים מקצועיים במגוון התחומים הרגשיים והמשלימים. כמו כן עומדים לרשותם מתנדבים לסיוע במשימות אישיות ושילובם בפעילות ובחיי החברה.

כפר תקוה פיתח עבור הדיירים מערך של התייחסות וטיפולים בתחום הרגשי והמשלים – מ.ט.ר.ה (מרכז טיפול רב היבטי). צוות מקצועי ומיומן עובד עם הדיירים באופן פרטני, זוגי או בקבוצות קטנות – על פי צרכי הדיירים, איבחון הצורך ועל פי היכולת האישית:

  • טיפול באמצעות הבעה אומנותית
  • טיפול באמצעות בעלי חיים
  • דרמה תרפיה וטיפול באמצעות גינון
  • ייעוץ בתחום המיני, זוגי וחברתי
  • חדר תחושות רב מערכתי – סנוזלן
  • העשרה וטיפול באמצעות מוזיקה
  • עיסוי רפואי והרגעתי
  • טיפול בצילום – פוטותרפיה

בכפר פועלת מרפאה במשך 24 שעות ביממה, 365 יום בשנה, מאויישת בצוות של אחיות ואחים מוסמכים ומיומנים אשר פוגשים את הדיירים בבואם למרפאה וגם יוצאים לטיפולי בית, חלוקת תרופות ולכל סיוע נדרש – בכפר ובדיור הקהילתי.

המרפאה עומדת בקשר עם שרותי הבריאות המקצועיים של קופות החולים השונות. מרבית חברי הכפר משתייכים ל”שרותי בריאות כללית”.

הסעות של הכפר וליווי של אנשי צוות עומדים לרשות הדיירים לכל צורך רפואי באזור חיפה והצפון.

 

תרומות לפיתוח הכפר

כל תרומה מאפשרת לעשות צעד נוסף בשיפור חייהם של דיירי הכפר ומאפשרת לפתוח את דלתות הכפר לדיירים נוספים.

לתרומות לחצו כאן